Medewerker Liander met electriciteitskabel bij de Waddenzee.

Slimme oplossingen voor het elektriciteitsnet

Bedrijven zonder aansluiting, afgeschakelde zonneweides en regionale verzwaringen: om de haverklap staat ons overbelaste elektriciteitsnet weer in de krant. Deze problemen komen dan ook niet bepaald uit de lucht vallen. De landelijke netbeheerders werken achter de schermen al jaren hard aan oplossingen.

Die kennis moet ook verspreid worden. Daarom produceerde Vuurwerk voor netbeheerder Liander in 2019 een serie video’s rond de kwesties die ook toen al speelden. Hoe gaan we de stijgende vraag naar aansluitingen en variabele belasting van het net in goede banen leiden? Wij vatten dit uiterst complexe, technische probleem samen in een serie video’s over quick wins onder de noemer ‘smart design’.

Slimmer met het net omgaan

Door medewerkers aan het woord te laten over de zaken die zij het beste begrijpen, maakten we de problematiek voelbaar. De oplossing die we communiceren, en die ook nu nog de voorkeur heeft, is om de energietransitie te versnellen met bestáánde infrastructuur. Een gevalletje van noodzaak, aangezien het ondoenbaar en onbetaalbaar is om het elektriciteitsnet volledig te vernieuwen. Die boodschap is ook nu nog zeer actueel, want ondanks alle inspanningen is het net nog lang niet overal verzwaard en blijft de wachtlijst voor nieuwe aansluitingen historisch hoog vanwege de opkomst van grootschalige zonne-energie.

Er liggen al heel veel kabels voor de industrie.

Harde wind en heel veel zon tegelijk komen bijna nooit voor.

Benut back-up kabels, die er alleen liggen voor als er een storing is, ook.

Naast bovenstaande serie video’s maken wij voor Liander ook geregeld animaties en instructiefilmpjes,
waarvan je hier een selectie kunt bekijken.

Bijdragen met onze energie

Het is bijzonder om mee te kunnen werken naar oplossingen voor zo’n complex probleem als de energietransitie. Uiteraard vanuit onze eigen expertise: communicatie, het inzetten van media, het zoeken van verbinding tussen mensen. Lees onze Vuurwaarden er nog maar eens op na: ‘Waar kunnen wij onze klanten nu echt mee helpen?’
Wij zien partijen als Liander zich tot het uiterste inspannen om de problemen met het elektriciteitsnet op te lossen, nu en in de toekomst, en dragen daar graag ons steentje aan bij. Of beter gezegd: onze energie.