jubileumboek Growing with Ghana

Growing with Ghana jubileumboek

‘When that first harvest came in, I knew immediately that this wasn’t small business we were doing, but something with real potential.’ Toen Alhadji Alhassan Sulley, stamhoofd in het Ghanese Nanton, de eerste oogst zag binnenkomen, had hij geen enkele twijfels meer: hier gebeurde iets bijzonders.

Inhoudsopgave Growing with Ghana boek

Wienco

In 1979 startte het Nederlands-Ghanese bedrijf Wienco met het importeren en distribueren van landbouwproductiemiddelen, ter ondersteuning van rijst-, katoen- en cacaoplantages in de regio. Betrokkenheid met community én natuur stond vanaf het eerste moment voorop. Voor hun dertigjarige jubileum wilden zij hun verhaal aan de wereld vertellen en schakelden Vuurwerk in om dit alles te documenteren.

Max Havelaar oké bananen bij Vrel uit boek Growing with Ghana

Het ‘Growing with Ghana’ project

Dat riep om een sterk staaltje storytelling. Hoe het ongelooflijke relaas van dit bedrijf, in combinatie met de ontwikkeling van Ghana zelf en de hele agriculturele sector samen te vatten? Het moest een boek worden, formaatje koffietafel, hardcover en vol beeldmateriaal in kleur. Om het verhaal van Wienco te vertellen, reisde een team naar Ghana om een week lang mee te draaien, álles te zien, iedereen te interviewen. Een week waarin de hele geschiedenis werd gevangen. Van groot belang was het naar voren brengen van de juiste accenten: niet alleen de economische vooruitgang die duizenden boeren in de regio uit de armoede haalde, maar ook de vele initiatieven om jungles te herstellen en bedreigde diersoorten terug te halen.

Het project nam 3 jaar in beslag, wat niet gek is als je het – met recht indrukwekkende – eindresultaat ziet: een boekwerk van ruim 220 pagina’s dat het hele verhaal van de eerste dertig jaar van Wienco vertelt.

Cacao boeren in de jungle uit boek Growing with Ghana

Henri Wientjes

Helaas overleed onlangs de oprichter en drijvende kracht achter het bedrijf, Henri Wientjes. Hij zette zich vanaf het begin onvermoeibaar in voor Wienco en voelde zich onlosmakelijk verbonden met het land. Niet voor niets vertelt hij in het boek: ‘Ghana is in my heart. The land has given me so many chances, and has shaped who I have become.’ Henri had een uitgesproken visie voor wat er moest gebeuren en was oprecht betrokken met Ghana. Hij leefde volgens zijn overtuiging dat je als ondernemer en mens niet alleen moet nemen, maar vooral moet teruggeven aan de gemeenschap.

Het juiste verhaal

Growing with Ghana is uiteindelijk een boek geworden waar wij nog steeds enorm trots op zijn. Van fotografie tot de vormgeving, de teksten, het drukwerk, de box – alles werd met evenveel zorg en oog voor detail uitgewerkt.
Jaren na dato blijft het iets bijzonders, een testament aan een bijzonder bedrijf en aan krachtige storytelling.