beeld man op straat met marketingmiddelen en marketinguitingen om hem heen

De meest voorkomende marketingmiddelen

50 meest voorkomende soorten marketing

Je kunt maar al te makkelijk verdwaald raken in de grote hoeveelheden marketingmiddelen die er bestaan. Welke is nu precies de beste om je boodschap mee te verkondigen, je doelgroep mee te bereiken, je diensten mee te verkopen? Het juiste middel maakt het verschil tussen succes boeken of tekortschieten. Vuurwerk helpt je een handje door hier de 50 meest voorkomende neer te zetten.

De 50 meest gebruikte marketingmiddelen en marketingtactieken:

1. Website: Een geweldige website is natuurlijk hét online platform waarop een bedrijf informatie, producten of diensten kan presenteren en interactie kan hebben met bezoekers.

2. Sociale media platforms: Websites en apps waarmee bedrijven hun merk kunnen promoten, content kunnen delen en in contact kunnen komen met hun doelgroep.

3. Contentmarketing: Het creëren en verspreiden van waardevolle content, zoals blogs, artikelen en video’s, om interesse te wekken en potentiële klanten te informeren.

4. E-mailmarketing: Het verzenden van gerichte e-mails naar abonnees om hen op de hoogte te houden van nieuws, aanbiedingen en updates.

5. Zoekmachinemarketing (SEM): Betaalde advertenties, zoals Google Ads, weergeven in zoekmachines om meer zichtbaarheid en verkeer te genereren.

4. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Het optimaliseren van de website om organisch verkeer uit zoekmachines te verbeteren.

6. Pay-per-click (PPC) advertenties: Advertenties waarbij adverteerders betalen wanneer gebruikers op de advertenties klikken.

7. Affiliate-marketingprogramma’s: Partnerschappen met andere websites of individuen om commissies te verdienen voor doorverwijzingen of verkopen.

9. Display-advertenties: Grafische advertenties die op websites worden weergegeven om aandacht te trekken.

10. Remarketing: Het opnieuw targeten van bezoekers die eerder de website hebben bezocht met relevante advertenties.

BEKIJK OOK
Branding: Het creëren van een imago dat je past 🎭
Met de juiste branding laat je jouw merk tot de verbeelding spreken.

11. Mobiele apps: Toepassingen voor smartphones en tablets die dienen als een marketingkanaal of als onderdeel van de marketingstrategie.

12. Influencers: Individuen met een grote aanhang op sociale media die producten of diensten kunnen promoten bij hun volgers.

13. Videocontent: Het delen van video’s op platforms zoals YouTube om informatie te verstrekken, educatie te bieden of entertainment te bieden.

14. Podcasts: Audio-uitzendingen die bedrijven kunnen gebruiken om inhoud te delen, expertise te tonen en doelgroepen te betrekken.

15. Online communities en forums: Deelname aan online gemeenschappen om interactie te hebben met potentiële klanten en merkbekendheid te vergroten.

16. Online advertentienetwerken: Platforms waarmee adverteerders advertentieruimte kunnen kopen op verschillende websites en apps.

17. E-commerce platforms: Websites die specifiek zijn ontworpen voor online winkelen en verkoop van producten.

18. App Stores: Platforms waarop mobiele apps kunnen worden gedownload en geïnstalleerd.

19. Chatbots en kunstmatige intelligentie (AI): Geautomatiseerde chatagents die kunnen worden gebruikt voor klantenservice en interactie met websitebezoekers.

20 PR-activiteiten: Het bevorderen van een positieve beeldvorming en relatie met de media en het publiek.

BEKIJK OOK
Hoe gebruik je Storytelling in je onderneming 🗣️
Wat is het verhaal van je organisatie, je historie, je cultuur?
Met Storytelling draag je uit waar je voor staat.

21. Direct mail: Het verzenden van fysieke poststukken naar potentiële klanten voor marketingdoeleinden.

22. Telemarketing: Het benaderen van potentiële klanten via telefoon om producten of diensten te verkopen.

23. Evenementen en beurzen: Deelnemen aan of organiseren van evenementen om persoonlijke interactie te hebben met klanten en prospects.

24. Outdoorreclame: Het gebruik van billboards en andere buitenmedia om advertenties weer te geven.

25. Printmedia: Het plaatsen van advertenties in kranten en tijdschriften om een breder publiek te bereiken.

26. Radio-advertenties: Het uitzenden van reclamespots op radiostations om luisteraars te bereiken.

27. Televisiereclames: Het uitzenden van commerciële video’s op tv om een groot publiek te bereiken.

28. Publiciteit en redactionele berichten: Het verkrijgen van aandacht in media zoals kranten en tijdschriften via nieuwswaardige verhalen.

29. Flyers en brochures: Gedrukte materialen die informatie over producten of diensten bevatten en kunnen worden verspreid.

30. Directories en bedrijvengidsen: Vermeldingen in online of gedrukte gidsen om vindbaarheid te verbeteren.

SEO, of ‘search engine optimization’,
is een manier om teksten zo te schrijven dat zoekmachines als Google ze hoger plaatsen wanneer iemand naar bepaalde trefwoorden zoekt. Idealiter gebruik je daarbovenop analytics om alles in de gaten te houden. Wij hanteren online gereedschappen als Semrush, Coosto, Sitecheckers en Alerts om dit te organiseren. SEO en analytics zijn een vak apart, maar belangrijk om met je blog de juiste traffic naar je site te halen.
Lees hier meer over Website Analytics.

31. Promotiecodes en kortingen: Het aanbieden van speciale aanbiedingen om klanten aan te trekken en conversies te stimuleren.

32. Loyalty-programma’s: Beloningsprogramma’s om klantentrouw te bevorderen.

33. Productverpakkingen: Ontwerpen van verpakkingen die de merkidentiteit communiceren en de aantrekkelijkheid vergroten.

34. Persberichten: Het verspreiden van nieuws en informatie via officiële persberichten.

35. Webinars: Online seminars om educatie te bieden en expertise te tonen.

36. Whitepapers en casestudies: Gedetailleerde rapporten of studies die diepgaande informatie bieden over een bepaald onderwerp of probleem.

37. Sociale bewijsmiddelen: Het tonen van klantrecensies en getuigenissen om vertrouwen op te bouwen.

38. Geotargeting: Het richten van advertenties op basis van de geografische locatie van de gebruiker.

39. Geofencing: Het instellen van virtuele geografische grenzen om specifieke marketingacties te activeren wanneer gebruikers deze gebieden betreden.

40. Contentcuration: Het delen van relevante inhoud van andere bronnen om waarde toe te voegen aan uw doelgroep.

BEKIJK OOK
🔍 Meten is weten op sociale media 📈

De tijd dat je vrijblijvend op sociale media kon posten om succes te behalen is voorbij. Ga je social media content centraal beheren én meten.

41. A/B-testen en multivariate testen: Het vergelijken van verschillende versies van marketingmaterialen om te bepalen welke het beste presteert.

42. Customer Relationship Management (CRM) systemen: Software die wordt gebruikt om klantgegevens te beheren en relaties te onderhouden.

43. Marketingautomatiseringstools: Software die marketingprocessen automatiseert, zoals e-mailmarketing en leadnurturing.

44. Gamification: Het toepassen van game-elementen en principes om betrokkenheid en interactie te vergroten.

45. SMS-marketing: Het verzenden van tekstberichten naar klanten en prospects voor marketingdoeleinden.

46. QR-codes: Grafische codes die kunnen worden gescand met smartphones om snel toegang te krijgen tot informatie.

47. Internet of Things (IoT)-apparaten: Het gebruik van slimme apparaten en sensoren om marketingkansen te creëren.

48. Web pushmeldingen: Korte berichten die rechtstreeks naar gebruikersbrowsers worden verzonden om betrokkenheid te stimuleren.

49. Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) ervaringen: Het creëren van interactieve en meeslepende virtuele ervaringen voor marketingdoeleinden.

50. Chatmarketing: Het gebruik van geautomatiseerde chatbots en berichtenplatforms zoals WhatsApp, Facebook Messenger en andere messaging-apps.

BEKIJK OOK
👌’De perfecte boodschap voor je klanten’
Hoe schrijf je die perfecte boodschap voor je klanten? Meer daarover in dit artikel, met tips  over het gebruik van de juiste toon en stijl.

Vuurwerk weet de juiste marketingmix voor jouw bedrijf of organisatie

Vuurwerk is als branding-, storytelling- en marketingbureau gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van de perfecte campagne die bij jou organisatie past.

Op zoek naar de juiste marketingmix? Neem contact met ons op!

Lees meer over:

Vuurwerk 10 stappen modern marketingplan jongen met tips duim omhoog

Marketingmiddelen plan

Je hebt ze vast al gezien op onze voorpagina: de tien onderdelen die in een modern marketingplan niet mogen ontbreken. Wat het oplevert? Méér bezoekers op je site, méér offerteaanvragen en méér inschrijvingen op je nieuwsbrief.

| LEES VERDER

Vuurwerk contentstrategie ingrediënten bakken

Plan je content

Content is het dagelijkse brood van je communicatie naar klanten en volgers. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt binnen de ruis en drukte op het internet? Met de juiste strategie voor inspirerende content en campagnes (gericht op jouw doelgroep!) trek je de aandacht.

| LEES VERDER

Blogger achter laptop is succesvol met marketing bezig

Begin met bloggen

Je begrijpt vast wel dat bloggen niet meer kan ontbreken in de hedendaagse marketingmix. Maar wat maakt juist dit marketingmiddel zo krachtig? Met blogs ga je je klanten trekken door waardevolle informatie te delen en je expertise te tonen.

| LEES MEER