Veel van wat er op je website gebeurt, speelt zich buiten je blik af. Waar komen de bezoekers vandaan, wie zijn ze, waar klikken ze eigenlijk op? Dit is belangrijke kennis: hoe meer je over je publiek weet, des te beter kun je op hun voorkeuren en wensen inspelen. Dat is waar Google Analytics om de hoek komt kijken!
Stel, je stuurt een nieuwsbrief uit of start een campagne op Facebook. Iemand leest het, klikt erop en komt terecht op je website. Daar kijkt deze persoon vervolgens een beetje rond en, geïntrigeerd door een call to action of aanbieding, duikt verder in de site om meer te lezen of zelfs een bestelling te plaatsen. Als je van dat hele proces enkel de bestelling aan het eind ziet, dan weet je eigenlijk nog niet hoe die sale tot stand is gekomen. Door analytics (letterlijk: ‘analyse’, een service van Google) toe te passen, kun je al deze stappen van de bezoeker echter nagaan. Welk platform kwamen ze vandaan? Hoelang bleven ze op de homepage?
Sleutelmoment
In het bovenstaande voorbeeld ging alles in een keer goed, maar het interessante aan analytics is dat je het kunt inzetten om te zien hoe het beter zou kunnen als het níét meteen lukt. Wat als de bezoeker na twee seconden je website wegklikt (het zogenaamde bouncepercentage)? Of wel verder kijkt, maar uiteindelijk niets besteld, download of informatie opvraagt? Dat is juist het moment om aan de slag te gaan en verder te sleutelen. Misschien is de advertentie aan de verkeerde groep gericht, of struikelen potentiële klanten over iets simpels als de verzendkosten. Deze oorzaken opsporen én effectief aanpakken is een vak apart, maar daar kunnen wij bij Vuurwerk je natuurlijk uitstekend bij helpen.
Screenshot van een analytics-omgeving (geanonimiseerd)]
De analytics gereedschapskist
Om een indruk te geven van het technisch vernuft van analytics, zie bovenstaande afbeelding. Een selectie van de meetinstrumenten die je tot je beschikking hebt:
- Weten waar de gebruiker vandaan komt (sociale media, zoekopdracht, banner…)
- Gehaalde doelen (kliks, bestellingen, acties…)
- Tijdlijn van resultaten en engagement
- Samenwerking met UTM-codes in campagnes op sociale media, die allerlei gegevens kunnen tracken
- Aantal sessies per bron of campagne
- Welke zoekwoorden traffic op jouw site opleveren
Uiteraard gebeurt dit alles conform de privacywetgeving van Nederland: met analytics verzamel je geen persoonlijke gegevens.
Je online strategie
Toch willen we benadrukken dat het meten van bezoekers op zichzelf niet zo interessant is. Het gaat er veel meer om wat je er daarna mee dóét. Doen: optimaliseer doorlopend je teksten en campagnes, stel de beleving af op de doelgroep, vind de juiste tone of voice. Koppel het aan je boekingssysteem om nog meer inzicht te krijgen. Dit is voor alles een strategisch hulpmiddel waarmee je het onderste uit de online kan kunt halen. Zo krijg je uiteindelijk kwalitatieve bezoekersstromen die daadwerkelijk geëngageerd zijn aan je bedrijf.
Zet in op analytics
Een goede bedrijfswebsite is tegelijkertijd je visitekaartje én bezoekkantoor. Natuurlijk besteed je aandacht aan de vormgeving, het aanprijzen van je diensten en de teksten – maar vergeet dus vooral de analytics niet. Daarmee open je de weg tot een hele nieuwe kant van denken over je online aanwezigheid.
Geen idee waar te beginnen? Neem gerust contact met ons op.