Een tekstschrijver kijkt verbaasd over het resultaat dat uit zijn computer komt door het schrijven van ChatGPT en KI
Een tekstschrijver kijkt verbaasd over het resultaat dat uit zijn computer komt door het schrijven van ChatGPT en KI

Kan ChatGPT het werk van een tekstschrijver overnemen?

De afgelopen tijd heeft de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (KI) een flinke sprong voorwaarts genomen, aangewakkerd door de grote techbedrijven in de Verenigde Staten. Programma’s zoals ChatGPT zijn inmiddels in staat om gedetailleerde teksten te leveren die op het eerste gezicht keurig in elkaar zitten. Betekent dit het einde van de menselijke tekstschrijver?

Voordelen van een echte tekstschrijver

Hoewel ChatGPT een geavanceerd taalmodel is dat in staat is om tekst te produceren, heeft het nog steeds zijn beperkingen. Hier zijn enkele voordelen van een menselijke tekstschrijver ten opzichte van een KI:

  1. Creativiteit en originaliteit: Een menselijke tekstschrijver kan creatief en origineel zijn. ChatGPT is een taalmodel dat getraind is op basis van bestaande teksten, en kan soms beperkt zijn in het genereren van nieuwe ideeën en originele formuleringen.
  2. Toon en stem: Een goede tekstschrijver kan de toon van een tekst aanpassen aan de doelgroep en het doel van de tekst. ChatGPT heeft niet dat vermogen, omdat het alleen werkt op basis van de input die het krijgt.
  3. Context en begrip: Een menselijke tekstschrijver kan de context van een tekst begrijpen en daarop inspelen, terwijl ChatGPT soms de context van de tekst niet volledig begrijpt en daardoor mogelijk ongeschikte inhoud genereert.
  4. Persoonlijk contact: Een tekstschrijver kan persoonlijk contact hebben met de klant om de specifieke wensen en eisen van de tekst te begrijpen. ChatGPT werkt volledig geautomatiseerd.
  5. Redactie en revisie: Een menselijke tekstschrijver kan zijn eigen werk redigeren en reviseren, en het werk van anderen beoordelen en bewerken. ChatGPT heeft geen beoordelingsvermogen en kan niet redigeren.

De computer aan het woord

Neem dit echter niet van ons aan, maar van de KI zelf! Bovenstaande antwoorden werden namelijk gegenereerd door ChatGPT, die we deze vraag voorlegden. Nu kan het natuurlijk zijn dat het programma ons naar de mond praat en vooral laat horen wat wij zelf willen – het is tenslotte ‘opgevoed’ met menselijke ideeën en cultuur. Ook is het mogelijk dat toekomstige versies van zulke applicaties de huidige mankementen oplossen. Het uitgesproken doel van de bedrijven achter deze technologie is immers het creëren van een ‘algemene kunstmatige intelligentie’, die kan denken en redeneren als een mens.

Zover is het voorlopig nog niet. Interessanter is dan ook om na te denken hoe we de (imperfecte) resultaten van ChatGPT kunnen gebruiken en aanpassen om ons eigen werk als professionele tekstschrijvers sneller en beter te kunnen doen.

Laat ChatGPT onderzoek voor je doen

Een groot deel van het werk van een tekstschrijver is research doen. Daarvoor gaan gebruiken wij allerlei informatiebronnen: van Wikipedia tot het afnemen van interviews met specialisten. Google is een veelgebruikte toegangspoort voor kennis – en hier voegt een app als ChatGPT daadwerkelijk iets toe. Het programma verzamelt namelijk zelf informatie uit online bronnen en weeft die dan samen tot een coherent geheel. Het ‘parafraseert’ als het ware de kennis, sorteert het voor. Dat vergemakkelijkt ons onderzoek (waarbij het natuurlijk zaak is te checken of het wel allemaal klopt, want er zijn nog legio voorbeelden waar de informatie niet blijkt te deugen of op een verkeerde manier is geïnterpreteerd).

BEKIJK OOK
Hoe gebruik je Storytelling in je onderneming 🗣️
Wat is het verhaal van je organisatie, je historie, je cultuur?
Met Storytelling draag je uit waar je voor staat.

Eenvoudiger schrijven én schrappen in tekst

Het schrijven van een tekst is stukken makkelijker als er al een ‘eerste draft’ op papier staat. Dan heb je een overzicht en kun je makkelijker bepalen wat werkt en wat (nog) niet deugt. ChatGPT is in te zetten als generator van zulke basisteksten, die we dan verder kunnen bewerken naar eigen inzicht en ambacht. Zo combineer je het beste van beide werelden.

KI geeft je ideeën een creatieve slinger

En soms brengt het ons simpelweg op nieuwe ideeën. Creativiteit kan een mysterieus proces zijn, waar veel input voor nodig is. Door ChatGPT een tekst te laten schrijven, kan er ineens iets op zijn plaats vallen. Dit werkt overigens nog beter met KI die beelden maakt: Midjourney en DALL-E bijvoorbeeld. Visuele input prikkelt de zinnen nog sneller dan tekst.

Nu denken wij dat KI op den duur een deel van het eenvoudige schrijfwerk overbodig zal maken. Daar is echter niks mis mee. Sterker nog; door de technologie te integreren in onze processen, kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn!
Hier bij Vuurwerk zien wij het daarom als een toevoeging op het werk van de tekstschrijver en een nieuw stuk gereedschap voor in onze toolkit.

ChatGPT in jouw bedrijf toepassen?

Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van de voordelen van ChatGPT voor jouw bedrijf,
neem dan nu contact met ons op om een presentatie in te plannen.
We bespreken dan meteen hoe je KI kunt gebruiken om jouw communicatie te verbeteren en nieuwe kansen te ontdekken om jouw bedrijf te laten groeien.

Vorig bericht
Meten is weten met website analytics
Volgend bericht
Contentmarketing: waarom zou je ervoor moeten kiezen?