Wat gebeurd er met analytics webdata en wie kijkt er mee?
Wat gebeurd er met analytics webdata en wie kijkt er mee?

Hoe zit het met de data in Google Analytics?

Na veel vragen over eerdere blogs – zoals Genoeg van META en X? Ruim je accounts op!’ en ‘Waarom nu overstappen naar een Europese nieuwsbriefservice?’ – is het nu tijd om eens goed te kijken naar Google Analytics. Want hoe zit het nu eigenlijk met de data die bedrijven verzamelen via dit veelgebruikte analyseplatform?

Van wie is de data?

De meeste bedrijven gebruiken Google Analytics om inzicht te krijgen in het gedrag van hun websitebezoekers. Maar wie is uiteindelijk de eigenaar van deze data? Formeel gezien is dat de website-eigenaar die Google Analytics implementeert. Echter, Google heeft toegang tot deze data en kan deze verwerken, bijvoorbeeld voor het verbeteren van hun eigen diensten. Afhankelijk van de instellingen kan Google zelfs (geanonimiseerde) data gebruiken voor advertentiedoeleinden.

SEO op z’n Vuurwerks 📈
Een hoge ‘ranking’ krijgen in Google lijkt steeds lastiger te worden. Scherpe concurrentie, de komst van AI, continue aanpassingen van de regels… Valt daar nog tegenop te SEO’en?

Privacy en regelgeving

Met de AVG (GDPR) in Europa is de manier waarop data wordt verzameld en verwerkt een heet hangijzer. Websites zijn verplicht om expliciete toestemming te vragen voor tracking en moeten duidelijk aangeven hoe ze omgaan met gebruikersgegevens. IP-adressen kunnen bijvoorbeeld worden geanonimiseerd om privacyvriendelijker te werken, maar dat neemt niet weg dat Google als Amerikaanse partij nog steeds de data verwerkt.

Alternatieven voor Google Analytics

Steeds meer organisaties zoeken naar Europese alternatieven die privacy beter borgen. Tools zoals Matomo, Plausible of Piwik PRO bieden analytics zonder de afhankelijkheid van Amerikaanse techgiganten en met volledige controle over de data. Dit sluit aan bij de trend die we eerder bespraken: weg van big tech, op zoek naar meer transparantie en autonomie.

Is je website al op orde?🚀
De juiste toepassing van cookies is slechts één van de elementen die je nodig hebt voor een succesvolle, commercieel aantrekkelijke website voor je organisatie. Een overzicht van alles wat erbij komt kijken, vind je hier in dit artikel.

Server-side tracking als oplossing

Een andere manier om meer controle over je data te krijgen zonder volledig afscheid te nemen van Google Analytics, is server-side tracking. Hierbij wordt data eerst verzameld en verwerkt op je eigen server voordat deze naar externe partijen zoals Google wordt doorgestuurd. Dit biedt voordelen zoals:

  • Betere privacycontrole: Je bepaalt zelf welke data met Google wordt gedeeld.
  • Minder trackingblokkades: Browsers en adblockers blokkeren client-side tracking steeds vaker.
  • Snellere laadtijden: Omdat er minder scripts direct in de browser draaien.

Wat betekent dit voor jouw website?

Gebruik je Google Analytics? Dan is het slim om na te denken over privacy-instellingen, server-side tracking en mogelijke alternatieven. Is het tijd om de controle over je data terug te pakken? Wij denken graag met je mee.

Heb jij hier al stappen in gezet? Laat het ons weten in de reacties!

Vorig bericht
Waarom nu overstappen naar een Europese nieuwsbriefservice?
Volgend bericht
Hoe Vuurwerk klanten leert schrijven